Vücudumuza besinler sayesinde fazla kalori girişi olduğunda, vücudumuz bu fazla kaloriyi depolar. Bunun sebebi gelecekte besin alamayacağını düşünmesidir. Vücudumuzda depolanan bu kaloriler yağ depolarıdır. Vücudumuzdaki bu yağ depolarının oluşmasıyla birlikte "kilo almış" oluruz. Vücudumuz hareket ederken en az enerjiyi harcamak ister. Bu da yağ depolarımızın olduğu gibi kalması yani kilo kaybı yaşanmaması anlamına gelir.
Kas dokuları yağ dokularına göre daha yoğundur. Yani kas dokuları yağ dokularına göre vücudumuzda daha az yer kaplar. Dışarıda gördüğümüz "fit" insanların vücutlarının fit gözükmesinin sebebi budur. Günlük hareket miktarları fazladır ve aldıkları besinler gerektiği kadardır. Eğer bu insanlar da aldıkları kaloriyi çok fazla tutarlarsa vücutları bu kaloriyi yağ olarak depolar ve bir süre sonra sıkı görünümlerini kaybederler. Unutmayın; vücudumuz iyiye de, kötüye de adapte olmaya her zaman hazırdır.
Genellikle herkesin çocukluk zamanında hareket miktarı fazla ve yağ oranı düşüktür. Büyüdükçe aktivite seviyesi düşeceğinden dolayı yağ oranı artmaya başlar ve kas kaybı yaşanır. Eğer yaş ilerledikçe bu dengeye dikkat etmezsek vücudumuz adaptasyon yeteneğini kaybederek aleyhimize işlemeye başlar. Bunun sonucu olarak yağ oranında artış görülür. Vücudumuzun adaptasyonunu düzenlemek her zaman bizim elimizdedir.
ADAPTASYON SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?
Öncelikle değişim için karar verin. Bunu yapabilirsiniz. Kendinize sonuna kadar inanın ve güvenin!
Gün içinde yediğiniz besinleri not alın ve kalori hesaplayın. Böylelikle vücudunuzun sizden istediği kalori miktarını ne derecede tamamladığınızı görmüş olursunuz.
Gün içindeki hareket seviyenizi yükseltmeye çalışın. Düzenli ve disiplinli bir egzersiz size iyi gelecektir. Günlük 45-60 dakikalık yürüyüşlerle başlayabilirsiniz. Kendiniz için adım atmaktan korkmayın.
Kendinizi hazır hissettiğinizde spor merkezine kaydolabilir; burada cardio ve ağırlık antrenmanları yapabilirsiniz. Cardio sizin yağ yakmanızı sağlarken ağırlık antrenmanları da kas kütlenizin korunmasını ve zaman içinde artmasını sağlar.
Sıvı tüketiminize dikkat edin. Gün içinde harcadığınız su miktarından daha fazla su içmeye çalışın.
Hamur işleri, şekerli yiyecekler gibi sağlıksız besinlerden uzak durmaya özen gösterin.
Kendinize bir uyku periyodu oluşturun ve yeteri kadar kaliteli bir uyku almaya çalışın. Günlük 7-8 saatlik uyku sizin için yeterli olacaktır. Unutmayın, uyku; büyüme hormonunun maksimum salgılandığı zamandır.
Stresten uzak durmaya çalışın. Bu hem kilonuz hem de sağlığınız için önemli bir faktördür. Sizi mutlu eden, size kendinizi iyi hissettiren şeylerle ilgilenmeye özen gösterin.
Etrafınızda sizin gibi birçok insan bulunmakta. Yeni arkadaşlıklar edinebilir ve amaçlarınıza birlikte yürüyebilirsiniz.