9 Şubat 2018 Cuma

TRICK; FRONT RAISE HAREKETİ GEREKLİ Mİ ?

MUHTEMELEN DEĞİL. NEDENLERİNİ BERABER İNCELEYELİM !!!


Ön omuz kası aktivasyonu üzerinde yapılan araştırmalar, şunları göstermektedir:

  • Bench Press hareketinde ön omuz kasları aktif bir şekilde çalışmaktadır.

  • Incline Bench Press hareketinde ise ön omuz ve yan omuz kasları gayet yeterli bir şekilde uyarılmış olacaktır.

  • Dikey şekilde yapılan tüm press hareketleri ön omuz kaslarını zaten yeterli bir şekilde uyarmış olacaktır.

front raise ile ilgili görsel sonucu
  • Basitçe anlatmak gerekirse, farklı açılardan presleme hareketleri yapmışsanız eğer, Front Raise hareketi yapmanız tamamen sür antrenman olacaktır.

YAPMANIZ GEREKENLER !!!

  • Yan ve arka omuz kaslarınızı hedefleyen ve omuz kompresyon egzersizleriyle antrenmanınızı uygular ve bitirirseniz Front raise hareketine kesinlikle ihtiyacınız  olmayacaktır.

  • Antrenmanlarınıza bol bol itiş hareketleri ekleyin ve kaslarınızı haftada en az 2 ya da 3 kez uyarın !!!
lateral raise ile ilgili görsel sonucurear lateral raise



Devamını Oku »

8 Şubat 2018 Perşembe

ÖNCE BULK MI CUT MI ???

ŞİŞMAN MISIN ? ZAYIF MI ? AYNAYA BAK !!!


Yıllardır çözümü bulunamamış bir soru; önce bulk mı yapmalıyım yoksa cut mı yapmalıyım? 

man

  • Bu sporu yaparken hala işe yarasa da yaramasa da geleneklerimize bağlı bir şekilde hareket ediyoruz. Uzun süreli izlenimlerime dayanarak konuşuyorum ki ben hala bireylerin kış döneminde vücutlarına gereksiz 10 ile 15 kg almaya çalıştıklarını görüyorum ve bu durumu çok şaşırtıcı buluyorum. 

  • Bir mevsimde vücudunuza olması gerekenden çok daha fazla yağ ekliyorsunuz (tabi bir miktar da kas), sonra yaz gelmeden vücudunuzdaki fazla yağları yakmaya çalışıp cut yapıyorsunuz. Oluyor mu ? HAYIR OLMUYOR
  • İleri düzey sporcular için bile, kas kazancı olurken  bundan daha çok miktarda yağ kazancı oluyor ve buna değmiyor.  İNANIN Kİ DEĞMİYOR !!!

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN DURUM BİRAZ FARKLI


  • Tüm yeni başlayan sporcular için durum biraz farklı (en azından bir süre için).Sizler ilk zamanlarınızda ne yaparsanız yapın zaten yağ yakarken kas kazanacaksınız, bu duruma da adaptasyon süreci diyoruz. 

  • Adaptasyon süreci, daha sizlerde gelişmiş olmadığı için amacınız her ne olursa olsun çok daha hızlı bir şekilde ulaşacaksınız.

  • Basitçe; yeni bir lifter yağ oksidasyonu yaşarken aynı zamanda kas inşa edebilir.

  • En yüksek kazanç için sizin bu sınırlı zamanda ne yapmanız gerekiyor ? 


ÖNCE YAŞINIZA BAKIN !!!


40 YAŞ ÜSTÜ ÇAYLAKLAR 

  • Eğer 40 yaşın üzerindeyseniz , ''Bulk mı Cut mı'' sloganını öncelikle bir kenara bırakın ve yapabiliyorsanız kendinizi bu işte çok uzun zamanlar harcamış antrenörlere emanet edin. 

  • Çünkü 40 yaşındaki bir bireyde bulunan hormon ile daha 20'li yaşlarında olan bir bireyin arasındaki hormon dengesi aynı olmayacaktır.

  • 40 yaş üstü bireyler bu spora başladığında, gelişimleri genç bireylere göre çok daha yavaş ve zorlu olacaktır.

  • İyi haber tabiki de var. 40 yaş üstü çaylaklar da ilk birkaç ay yağ yakarken kas kazanacaktır. 

  • Sizlere sırt ve kalça kaslarınızın sağlamlığını artıran bir antrenman programı zorunludur. Eğer neden diye soracak olursanız sizlerden huzurevine gitmenizi ve ortamı analiz etmenizi isteyeceğim !!!

  • İyi bir postür (duruş) için üst sırtınıza odaklanmanız gerekiyor. Sizlere haftada en az iki kere ''Face Pull'' hareketini yapmanızı önereceğim. 

  • Sağlığınızı iyileştiren ve geliştiren efektif bir beslenme stratejisi oluşturun.
bulk cut

KİLOSU FAZLA OLAN GENÇ ÇAYLAKLAR 

  • Eğer yeni başlayan genç bir bireyseniz ve biraz fazla kilonuz var ise sizlere ''vücutcu beslenmesi 60 gün tavuk pilav'' dietini asla önermeyeceğim sırf sizlere değil kimselere önermeyeceğim !!! Vücut geliştirme dietlerini yapmayı bırakın.

  • Yemekten 15 dakika önce bir protein shake hazırlayıp için (eğer günlük almanız gereken protein miktarına ulaşamıyorsanız). Her öğünde az da olsa protein tüketmeye çalışın. 

  • Yemeklerde önce proteini sonra sebzelerinizi (karbonhidratlarınızı) tüketin. Ve bunu günde 4 öğün olarak yapın.

  • Hamur işleri, kurabiye, cips gibi yüksek kalorili ve düşük besleyici öğelere sahip atıştırmalıkları bir kenara atın.

  • Çok acıktığınızda ya da şeker krizine girdiğinizde bunu atlatmak için salatalığa başvurun.

  • İlk başlarda karışık makro ve mikro hesaplarına girmeyin ve kafanızı karıştırmayın. İleride bunları saymak zorunda kalacaksınız zaten.

  • Yemekten 15 dakika önceki protein shake sizlere doygunluk hissi verecektir ve sizleri çok yemek yemenin önüne geçirecektir.

  • İlk başlarda başka şeylere kafa yormak zorunda değilsiniz. Sizlere söylediğim basit 7 maddeyi uygulamanız yeterli olacaktır.

Yelpazemizin diğer ucunda olan zayıf çaylaklar için ise küçük bir trick;

  • Spora yeni başlayan zayıf bireyler kas geliştirmek istedikleri için elbette kiloya ihtiyaç duyacaklardır. Bunun için ise kalori artışı yapmaları gerekecektir.
  • 30-40 gram protein ve 50 gram karbonhidrattan oluşan, günde 3 ya da 4 öğün yemek yemelisiniz (bir çorba kaşığı zeytinyağı içine atarak.) Ara öğünlerde ise fıstık ezmesi ve yulaf ezmesi gibi şeyler tüketebilirsiniz.

 ÖZETLE;

  • Eğer yağ oranınız yüzde 15 ve 16'ın üzerinde ise cut yapma zamanınız gelmiş demektir.
  • Eğer altında ise bulk yapabilirsiniz. Ama sizlere şiddetle clean bulk sistemini önereceğim.
  • Yeni başlayanlanlarınızın kesinlikle cut yapmasına gerek yoktur. Çünkü sizlerin kas hacminizi artırmanız gerekecektir. Azaltmanız değil !!!
Devamını Oku »

6 Şubat 2018 Salı

SPORA BAŞLARKEN ADAPTASYON SÜRECİ !!!

VÜCUDUMUZ ADAPTASYONU SEVER!

Vücudumuz, yaptığımız her şeye adapte olmaya sürekli hazırdır. Beslenmeniz ile, günlük yaşantınızda yaptığınız aktivitelerle kendi vücudunuzu belirli bir düzene sokabilirsiniz. Her şey sizin elinizde!
Vücudumuza besinler sayesinde fazla kalori girişi olduğunda, vücudumuz bu fazla kaloriyi depolar. Bunun sebebi gelecekte besin alamayacağını düşünmesidir. Vücudumuzda depolanan bu kaloriler yağ depolarıdır. Vücudumuzdaki bu yağ depolarının oluşmasıyla birlikte "kilo almış" oluruz. Vücudumuz hareket ederken en az enerjiyi harcamak ister. Bu da yağ depolarımızın olduğu gibi kalması yani kilo kaybı yaşanmaması anlamına gelir.
Kas dokuları yağ dokularına göre daha yoğundur. Yani kas dokuları yağ dokularına göre vücudumuzda daha az yer kaplar. Dışarıda gördüğümüz "fit" insanların vücutlarının fit gözükmesinin sebebi budur. Günlük hareket miktarları fazladır ve aldıkları besinler gerektiği kadardır. Eğer bu insanlar da aldıkları kaloriyi çok fazla tutarlarsa vücutları bu kaloriyi yağ olarak depolar ve bir süre sonra sıkı görünümlerini kaybederler. Unutmayın; vücudumuz iyiye de, kötüye de adapte olmaya her zaman hazırdır.
Genellikle herkesin çocukluk zamanında hareket miktarı fazla ve yağ oranı düşüktür. Büyüdükçe aktivite seviyesi düşeceğinden dolayı yağ oranı artmaya başlar ve kas kaybı yaşanır. Eğer yaş ilerledikçe bu dengeye dikkat etmezsek vücudumuz adaptasyon yeteneğini kaybederek aleyhimize işlemeye başlar. Bunun sonucu olarak yağ oranında artış görülür. Vücudumuzun adaptasyonunu düzenlemek her zaman bizim elimizdedir.
adaptasyon

ADAPTASYON SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

Öncelikle değişim için karar verin. Bunu yapabilirsiniz. Kendinize sonuna kadar inanın ve güvenin!
Gün içinde yediğiniz besinleri not alın ve kalori hesaplayın. Böylelikle vücudunuzun sizden istediği kalori miktarını ne derecede tamamladığınızı görmüş olursunuz.
Gün içindeki hareket seviyenizi yükseltmeye çalışın. Düzenli ve disiplinli bir egzersiz size iyi gelecektir. Günlük 45-60 dakikalık yürüyüşlerle başlayabilirsiniz. Kendiniz için adım atmaktan korkmayın.
Kendinizi hazır hissettiğinizde spor merkezine kaydolabilir; burada cardio ve ağırlık antrenmanları yapabilirsiniz. Cardio sizin yağ yakmanızı sağlarken ağırlık antrenmanları da kas kütlenizin korunmasını ve zaman içinde artmasını sağlar. 
Sıvı tüketiminize dikkat edin. Gün içinde harcadığınız su miktarından daha fazla su içmeye çalışın.
Hamur işleri, şekerli yiyecekler gibi sağlıksız besinlerden uzak durmaya özen gösterin.
Kendinize bir uyku periyodu oluşturun ve yeteri kadar kaliteli bir uyku almaya çalışın. Günlük 7-8 saatlik uyku sizin için yeterli olacaktır. Unutmayın, uyku; büyüme hormonunun maksimum salgılandığı zamandır.
Stresten uzak durmaya çalışın. Bu hem kilonuz hem de sağlığınız için önemli bir faktördür. Sizi mutlu eden, size kendinizi iyi hissettiren şeylerle ilgilenmeye özen gösterin. 
Etrafınızda sizin gibi birçok insan bulunmakta. Yeni arkadaşlıklar edinebilir ve amaçlarınıza birlikte yürüyebilirsiniz. 

-Adaptasyon sürecini de öğrendiğinize göre, spora başlamak için daha ne     bekliyorsunuz ???

Devamını Oku »

5 Şubat 2018 Pazartesi

TATLI KRİZİ NEDİR? NASIL ÖNLENİR?

-TATLI KRİZİ NEDİR?

  • Tatlı krizi, aç veya tok olduğunuz zamanlarda oluşabilen tatlı yeme isteğidir. Oluşan bu tatlı yeme isteği, sizin günlük yaşantınızın kalitesini düşürebilir, sizi mutsuz edebilir ve günlük performansınızda düşüş yaratabilir.
  • Tatlı, beyinde seratonin ve endorfin salgılar. Bu da kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar.

Tatlı Krizinin Nedenleri:

Şeker bağımlılığı
Kötü diyet
Hastalıklar
Hormonal ve psikolojik durumlar
tatlı kriz

-TATLI KRİZİ NASIL ÖNLENİR?


      ⦁  Kesinlikle Aç Kalmamalısınız.
  • Eğer aç kalırsanız kan şekerinizin düşmesine sebep olursunuz. Kan şekeriniz düştüğünde ise beyninize kan şekerinizi yükseltmeniz gerektiği mesajı gider. Bu durum sonucunda da tatlı isteği oluşur. Çünkü tatlı besinler kan şekerinizin bi' anda yükselmesine sebep olan besinlerdir.
  • Düzenli beslenin ve aç kalmamaya çalışın. Yoğun protein alımıyla tatlı krizlerinizi geçiştirebilirsiniz. Bundan dolayı protein ağırlıklı bir beslenme düzeni tercih edebilirsiniz.
     ⦁  Yeterli Miktarda Vitamin ve Mineral Aldığınızdan Emin Olun!
  • Vücudumuz; vitamin, mineral ve bazı özel maddelere ihtiyaç duyar. Bunların yokluğunda metabolizma ve üretim sistemleri düzgün çalışmayabilir. Ve bu da sizi tatlı krizine sokabilir.

Tatlı krizlerini önlemek için:

1- Vitamin-B
2- Krom
3- Koenzim Q-10
4- Vitamin-C
5- Glutamin kullanabilirsiniz.

Su, Su, Su!
vitamin c Bazı araştırmalar sonucunda su kaybıyla oluşan su isteğinin beyin tarafından tatlı isteği olarak algılanabildiği kanıtlanmıştır. Eğer tatlı krizlerinizi önlemek istiyorsanız bol bol sıvı tüketmeye çalışın.
İşlenmiş Gıdaları Tercih Etmemeye Çalışın.
Bu gıdalar dopamin hormonunun düzeyinin artmasına sebep olurlar. Dopamin hormonunun artması da sizi büyük bir açlığa ve tatlı yeme isteğine götürür. Bu nedenle işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durun.
Kesinlikle Uyku Düzeni Oluşturun.
Yine yapılan araştırmalarda yorgun vücudun ayakta kalabilmesini sağlamak için şekere ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. Bu yüzden iyi bir şekilde dinlenmek istiyorsanız kendinize düzenli bir uyku periyodu belirleyin ve yeteri kadar uyumaya özen gösterin. 
Yeterli ölçüde uyku sizin seratonin ve endorfin hormonu salgılamanızı sağlar ve bu da tatlı krizlerinizi büyük ölçüde yener.

AYRICA;
Tatlı Krizlerinizi Geçirebileceğiniz Sağlıklı ve Doğal Besinler:

Tarçın,
Badem,
Su bitkileri ve yosun,
Yulaf vb. kompleks karbonhidratlar,
Kefir ve başka probiyotik ürünler,
Ay çekirdeği,
Tatlı patates.








Devamını Oku »

EN ETKİLİ 5 ANTRENMAN MODELİ PART 3 !!! SON SERİ

SERİMİZİN SON YAZISI OLAN ANTRENMAN MODELİ PART 3 


İTME-ÇEKME ANTRENMAN MODELİ

Bu modeli sizlere basitçe anlatmak gerekirse, birinci gününüzdeki antrenmanda itiş kaslarınızı çalıştırıyorsunuz; ikinci gününüzdeki antrenmanda ise çekiş kaslarınızı çalıştırıyorsunuz. İtiş-Çekiş modelinde haftada 4 gün vücudunuzu antrene ediyorsunuz.


İYİ DE İTİŞ KASLARIMIZ HANGİLERİ ÇEKİŞ KASLARIMIZ HANGİLERİ ???


İtiş kaslarınızın aktif olduğu hareketlerin hangileri olduğunu sizlere bir hareket ile anlatmaya çalışacağım. 


BENCH PRESS








Bu harekette birincil olarak göğüs kasınız çalışır. Yardımcı olarak çalışan kaslarımız ise omuz ile arka kol kaslarınız olacaktır. İtiş kaslarımız sırasıyla Göğüs, Omuz , Triceps(Arka kol) Ön bacak , Calf kaslarınız olacaktır.

Çekiş kaslarınız ise Sırt, Trapez, Arka Omuz, Biceps(Ön kol) ve Arka Bacak kaslarınız olacaktır.

ARTILARI: İtme-Çekme rutinleri, orta ve ileri seviye sporcular için gayet uygun ve yeterli olacaktır. Kasları antrene etmesi ve programda esnek planlamaya izin vermesinden dolayı 
antrenman rutinlerinin vazgeçilmezlerindendir. Haftada 2 kere kaslarınızı çalıştırmanız sizlere daha büyük ve güçlü kas lifleri oluşturur. Bu rutin de tam olarak sizlere bunu sağlamaktadır. 

EKSİLERİ: Elit atletler ve yeni başlayanlar için uygun olmayacaktır. Kaslarınızı haftada iki kere çalıştırması elit atletler için yetersiz olmakla beraber yeni başlayanlar için de ağır olacaktır.

ÖRNEK ANTRENMAN MODELİ

rutin kas
  • PAZARTESİ : İTİŞ KASLARI
  • SALI : ÇEKİŞ KASLARI
  • ÇARŞAMBA : DİNLENME YA DA AKTİF DİNLENME
  • PERŞEMBE : İTİŞ KASLARI
  • CUMA : ÇEKİŞ KASLARI
  • CMT / PZR : DİNLENME

BİRİNCİL VE İKİNCİL KAS RUTİNİ 

Bu antrenman modelinde, birincil kas grupları ile beraber çalışan ikincil kas grupları da antrenmana dahil edilir. Göğüs-Arka kol ve Sırt-Ön kol antrenmanları bu sisteme iyi birer örnek olacaktır.

ARTILARI : Bu rutin de sizlere esnek bir antrenman modeli sunuyor. Haftada 3 ile 6 gün arası antrenman yapılabilir. Super setler uygulanabilir ve yağ yakma açısından sizlere bir artı olarak geri dönüş yapabilir. Yüksek antrenman hacmi sizlere antrenman esnasında ekstra kas hasarı oluşturmanıza yardımcı olabilir.


EKSİLERİ: Yeni başlayanlar için fazla gelişmiş olacak olan bu rutin, elit sporcular için de yeterli olmayacaktır. Antrenman sıklığı değişkenlik gösterebildiği için de kaslarınızın programa adaptasyonu uzun süreler alabilir.

ÖRNEK ANTRENMAN MODELİ : 2


rutin kas
  • PAZARTESİ :GÖĞÜS-ARKA KOL
  • SALI : SIRT-ÖN KOL
  • ÇARŞAMBA : BACAK-OMUZ
  • PERŞEMBE :GÖĞÜS-ARKA KOL
  • CUMA : SIRT-ÖN KOL
  • CUMARTESİ : BACAK-OMUZ
  • PAZAR : DİNLENME 



Devamını Oku »

4 Şubat 2018 Pazar

EN ETKİLİ 5 ANTRENMAN MODELİ PART 2 !!!

SİZLERLE BERABER İKİ ANTRENMAN MODELİNİ DAHA İZLEYECEĞİZ...

ÜST VE ALT VÜCUT ANTRENMAN MODELİ !!!
  • Üst Vücut/Alt Vücut, antrenman modeli daha fazla iyileşmeye ve kaslara hacim yüklemeye  elverişli olduğu için, çok popüler bir model olmak ile birlikte çok da efektif bir antrenman biçimidir. 
  • Eğer vücudunuz Full Body antrenman modeline alışmış ise bu antrenman tipini tercih etmeniz sizin kaslarınızı alevlendirecektir. Bu modelde haftanın 4 günü antrenman yapılmaktadır.

ARTILARI: Eğer vücudunuz Full body antrenmanlarına alıştıysa ve tepki vermiyorsa Üst Vücut/Alt Vücut antrenman sistemi sayesinde kaslara hem güç hem de boyut kazandırmak çok daha hızlı ve kolay olacaktır.

Üst/Alt vücut antrenman sistemi, hareketleri daha iyi öğrenebilmeniz ve kas gelişiminizi hızlandırmanız adına,  her kası haftada iki kere uyarmış olacağından dolayı kaslarınızı güçlendirmeniz ve büyütmeniz çok daha kolay olacaktır. Bu antrenman sistemi, hipertrofi için ılımlı miktarda antrenman frekansı ve orta-yüksek bir hacim biriktirmenizi sağlar. Bu da kas gelişiminiz için gayet uygun olacaktır.

EKSİLERİ: Bu model diğer antrenman tiplerine göre daha uzun sürebilir ve kaslarınız bu yorgunluğu kaldıramayabilir. Üst vücut egzersizleri, alt vücut egzersizlerine nazaran çok daha uzun süre alabilir. Haftada iki kere sert bir şekilde alt vücudunuzu çalıştırmak, günlük yaşamanızı etkileyerek. Alt vücudunuzun gelişimini yavaşlatabilir.




kadınlar
  • PAZARTESİ : ÜST VÜCUT ANTRENMANI
  • SALI : ALT VÜCUT ANTRENMANI
  • ÇARŞAMBA : DİNLENME YA DA AKTİF DİNLENME
  • PERŞEMBE : ÜST VÜCUT ANTRENMANI
  • CUMA : ALT VÜCUT ANTRENMANI
  • CMT/PZR: DİNLENME YA DA AKTİF DİNLENME

TÜM VÜCUT ANTRENMAN MODELİ !!!

  • Tüm Vücut Antrenman Modeli kas gelişiminiz için maksimum verimi sağlayan, bir günde tüm kaslarınızı çalıştıran harika bir antrenman tipidir.
  • Tüm kaslar haftada 3 kere uyarılacağından dolayı kas gelişimi için oldukça uygun bir antrenman modelidir.
ARTILARI: Tüm Vücut Antrenman Sistemi, fazla vakti olmayan bireyler için biçilmiş kaftan olacaktır. Bu antrenman sistemi, kasları yüksek frekans ve yoğunlukta uyardığından dolayı; yağ kaybı, kuvvet artışı ve hipertrofi gibi hedeflerinize uygunluk sağlayacaktır.

Tüm Vücut Antrenman Sistemi, hareketlerin yapılışına daha kolay şekilde adaptasyon sağlar bu da sizleri ilerideki sakatlık risklerinden korur. İzole hareketler yerine bileşik egzersizlere odaklanmanızı sağlar. Bu da kas ve güç gelişiminizde önemli bir rol oynar.

Tüm Vücut Antrenman Sistemi, yeni başlayan bireylerde, yağ kaybı ve güç gelişimi için en hızlı sonuç verecek antrenman biçimi olarak görülür. Bu antrenman tipi esnek bir model olduğundan dolayı, Split programlardaki gibi bir gün kaçırmanız sizi geriye götürmeyecektir.

spor
EKSİLERİ: Haftalık egzersiz hacmi düşük olduğundan dolayı, metabolik strese bağlı olan hipertrofiyi engelleyebilir.

Haftada 3 gün bacak çalışması günlük yaşam kalitenizi düşürebilir. Bu duruma maruz kalan bacak kaslarınız gelişimlerini yavaşlatabilir hatta ve hatta durdurabilir ! 

Haftada 3-4 gün aynı kas gruplarını çalıştırmak sizleri ve kaslarınızı yorabilir. İlk gün antrenman yoğunluğu ile son gün antrenman yoğunluğunuz aynı olmayacaktır.

İzole egzersizleri çok fazla uygulayamayacağınızdan dolayı bazı kas gruplarınız geride kalabilir.

  • PAZARTESİ : TÜM VÜCUT ANTRENMAN
  • SALI : DİNLEME YA DA AKTİF DİNLENME 
  • ÇARŞAMBA : TÜM VÜCUT ANTRENMAN
  • PERŞEMBE :DİNLENME
  • CUMA : TÜM VÜCUT ANTRENMAN
  • CMT / PZR : DİNLENME YA DA AKTİF DİNLENME 
Devamını Oku »