5 Şubat 2018 Pazartesi

TATLI KRİZİ NEDİR? NASIL ÖNLENİR?

-TATLI KRİZİ NEDİR?

  • Tatlı krizi, aç veya tok olduğunuz zamanlarda oluşabilen tatlı yeme isteğidir. Oluşan bu tatlı yeme isteği, sizin günlük yaşantınızın kalitesini düşürebilir, sizi mutsuz edebilir ve günlük performansınızda düşüş yaratabilir.
  • Tatlı, beyinde seratonin ve endorfin salgılar. Bu da kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar.

Tatlı Krizinin Nedenleri:

Şeker bağımlılığı
Kötü diyet
Hastalıklar
Hormonal ve psikolojik durumlar
tatlı kriz

-TATLI KRİZİ NASIL ÖNLENİR?


      ⦁  Kesinlikle Aç Kalmamalısınız.
  • Eğer aç kalırsanız kan şekerinizin düşmesine sebep olursunuz. Kan şekeriniz düştüğünde ise beyninize kan şekerinizi yükseltmeniz gerektiği mesajı gider. Bu durum sonucunda da tatlı isteği oluşur. Çünkü tatlı besinler kan şekerinizin bi' anda yükselmesine sebep olan besinlerdir.
  • Düzenli beslenin ve aç kalmamaya çalışın. Yoğun protein alımıyla tatlı krizlerinizi geçiştirebilirsiniz. Bundan dolayı protein ağırlıklı bir beslenme düzeni tercih edebilirsiniz.
     ⦁  Yeterli Miktarda Vitamin ve Mineral Aldığınızdan Emin Olun!
  • Vücudumuz; vitamin, mineral ve bazı özel maddelere ihtiyaç duyar. Bunların yokluğunda metabolizma ve üretim sistemleri düzgün çalışmayabilir. Ve bu da sizi tatlı krizine sokabilir.

Tatlı krizlerini önlemek için:

1- Vitamin-B
2- Krom
3- Koenzim Q-10
4- Vitamin-C
5- Glutamin kullanabilirsiniz.

Su, Su, Su!
vitamin c Bazı araştırmalar sonucunda su kaybıyla oluşan su isteğinin beyin tarafından tatlı isteği olarak algılanabildiği kanıtlanmıştır. Eğer tatlı krizlerinizi önlemek istiyorsanız bol bol sıvı tüketmeye çalışın.
İşlenmiş Gıdaları Tercih Etmemeye Çalışın.
Bu gıdalar dopamin hormonunun düzeyinin artmasına sebep olurlar. Dopamin hormonunun artması da sizi büyük bir açlığa ve tatlı yeme isteğine götürür. Bu nedenle işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durun.
Kesinlikle Uyku Düzeni Oluşturun.
Yine yapılan araştırmalarda yorgun vücudun ayakta kalabilmesini sağlamak için şekere ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. Bu yüzden iyi bir şekilde dinlenmek istiyorsanız kendinize düzenli bir uyku periyodu belirleyin ve yeteri kadar uyumaya özen gösterin. 
Yeterli ölçüde uyku sizin seratonin ve endorfin hormonu salgılamanızı sağlar ve bu da tatlı krizlerinizi büyük ölçüde yener.

AYRICA;
Tatlı Krizlerinizi Geçirebileceğiniz Sağlıklı ve Doğal Besinler:

Tarçın,
Badem,
Su bitkileri ve yosun,
Yulaf vb. kompleks karbonhidratlar,
Kefir ve başka probiyotik ürünler,
Ay çekirdeği,
Tatlı patates.