28 Ocak 2018 Pazar

YÜKSEK İRTİFA MASKESİ !!!

NEDİR ? NE İŞE YARIYOR ? GEREKLİ Mİ ?

Yeni bir araştırma, bu maskelerin egzersiz programınızdaki her şeyi daha olumsuz yönde etkilediğini ortaya çıkardı. Yazının devamında nedenlerine değineceğim.

yüksek irtifa











YÜKSEK İRTİFA MASKESİ GERÇEKLERİ !

Yüksek irtifa maskesi ile antrenman yapmak kötü görünüyor da olsa , fizyolojik faydalarına değinmek gerekiyor yalnız bunlar çok ufak şeyler olacaklardır. Bu maskelerin efektif olup olmadığına bakmadan önce, yaptıklarıyla yapmadıkları şeyleri beraber bir gözden geçirelim.


1.Yüksek irtifa maskeleri yüksek irtifa eğitimini simüle edemez.

Nefes alan havanın bileşimini, hangi yükseklikte olursanız olun sizi çevreleyen havadan farklı değildir. O havanın oksijen içeriği aynı kalır. Sadece bir maske kullanmak ise, ağzınızda bir poşet ile nefes almak veya hava girişini azaltacak herhangi bir şey kullanmak ile aynı olacaktır.

2.Yükseklik maskeleri solunum kaslarınızı eğitir.
Bunu nefes alan kaslarınız için güçlü bir antrenman olarak düşünün. Bunun yararlı olduğunu düşünebilirsiniz, çünkü ciğerlerinize girip çıkabilecek hava miktarının ne kadarını oksijen olarak alırsanız o kadar iyi demektir. Mantıklı gözükse de, iş böyle yürümüyor, sağlıklı kişilerde solunum normalde maxVO2 sınırlayıcı bir faktör değildir. Basitçe anlatmak gerekirse, bu, vücudunuzun maksimum hareket sırasında kullanabileceğinden daha fazla oksijen alabileceğiniz anlamına gelir.

3.Yüksek irtifa maskeleri egzersizi daha yoğun yapmazlar.
Aslında egzersizi daha az yoğunlaştırıyorlar, çünkü gereksiz yere nefes darlığı çekiyorsunuz ve bu size ekstra nefes almaya çalışmak dışında bir yere götürmüyor, ayrıca egzersizin kalitesinden de oldukça uzaklaşıyorsunuz.

Şimdi, yüksek irtifa maskesinin etkinliği hakkında yapılan bir çalışmaya beraber göz atalım.

ARAŞTIRMA !!!


En az iki yıl vücut geliştirme ve çeşitli güç sporları ile uğraşmış, ve vücut ağırlıklarının 1,5 katı kadar Squat ve Bench Press gücüne sahip olan 23 erkek bu çalışma için görevlendirildi. Ancak çalışmaya sadece yirmi kişi ile devam edilebildi;Taktıkları maskenin rahatsızlığı nedeni ile (nefes almakta zorlanan) şiddetli baş dönmesi ve baş ağrısı nedeniyle 3 kişi bu çalışmadan çıkartılmak zorunda kalındı.



Deneklere iki farklı test yapıldı: biri yüksek irtifa maskesi kullanarak diğeri ise maskeyi kullanmayarak. Her sette, 5RM'nin% 85'inde, başarısızlıkla sonuçlanacak şekilde, altı set Squat  yaptılar. Ardından, 5RM'nin% 85'inde altı set Bench Press'te 10 tekrar gerçekleştirdiler; güçlerinin sınırına gelinebilmesi için yedinci seti de yaptılar. Ve test, eğri bir koşu bandında 25 saniye süren Sprint ile bitti.



Kandaki laktak, kan oksijenasyonu, egzersiz yoğunluğu , Bench Press, Squat ve Eğri koşu bandında ki performanslar ile denek sporcuların odaklanma yorgunluk ve enerji dereceleri de çalışma için kaydedildi.

SONUÇLAR !!!

.Bench Press ve Squat hareketlerini yaparken maske kullanmayan sporcuların sonuçları daha yüksek çıktı.

.Sprint'in en yüksek hızı maske kullanmayan sporcuların arasından çıktı.

.Kan laktatı, Bench Press ve Sprint sonrasında maske kullanmayan kişilere göre belirgin olarak daha fazla çıktı. Yalnız bu değer deve de kulak şeklinde değildi.

.Egzersiz hacmi eşdeğerdi ve kan oksijenasyonu, maskeli çalışanlarda, maskesiz çalışanlara göre
belirgin olarak da  daha düşük çıktı. Hareketlerin yapımı sırasında iki grupta bir sorun yaşamaz iken toparlanma konusunda maske kullanan sporcuların ekstra 1 dakika daha fazla zaman istediği ortaya çıktı.

.Son olarak, odaklanma ve uyanıklık dereceleri maske kullanan sporcuların, maske kullanmayan sporculara göre, gözle fark edilebilecek şekilde daha düşük çıkmıştır. 


antrenman